Don’t try this at home (only @work)
Dat de 24 uur Waterstof Challenge is iets heel bijzonders weten wij als organisatie. Maar hoe beleefden deelnemers van de 24 uurs Waterstof Challenge dat? Bastiaan Kok nam meerdere malen deel voor Team Infram. We laten Bastiaan aan het woord.
Bij de H2-Challenge rij je samen met ca. 20 andere teams in een waterstofauto 24 uur door Europa. Waarom? Om te ervaren waar een waterstofauto je wel (en nog niet) kan brengen en om bij te dragen aan het bekend(er) maken van rijden op waterstof. Maar let op, even belangrijk is de FUN-factor; het is een unieke ervaring en een razend leuk spel. Én wist je dat de Challenge een ideale teambuilding activiteit is!?
De teambuilding-factor blijkt een hele mooie bijvangst van de H2-Challenge te zijn. 24 uur samen in een auto, in een dynamisch spel met veel variabelen, waarin niet alleen een goed gesmeed plan maar ook het onderweg gezamenlijk kunnen/durven bijsturen ervan, zijn de perfecte ingrediënten voor een ‘snelkookpan teambuilding’.
Bastiaan Kok, al sinds de 1e H2 Challenge aan boord van team Infram, kan het weten; al 96 uur was hij ‘in koers’ bij de Challenge, 3 x als berijder, 1 x als jurylid. De collega’s uit de teams waar Bastiaan deel van uitmaakte, zijn door het gezamenlijke avontuur ‘vrienden voor het leven’ geworden. De 24 uur is intens, uniek, vermoeiend en inspirerend tegelijk en door dit samen te beleven, blijft het ‘wij-gevoel’ voor altijd bij.
Het teamwork begint al ruim vóór de startvlag. Er is niet één route die winnend is, er zijn meerdere strategieën mogelijk. En op creatief vlak is alles mogelijk, maar bedenk het eerst maar. Dat vraagt samen brainstormen, taken verdelen, hulp van derden inroepen en uiteindelijk ook samen keuzes maken en knopen doorhakken. Ook is het nodig om vooraf verwachtingen en spelregels door te spreken over bijv. rijgedrag, (slaap)ritme en taakroulatie.
Eénmaal onderweg ben je op elkaar aangewezen én heb je elkaar keihard nodig. Sturen, navigeren, file-analyse, tank-strategie, concurrenten op de track-app volgen, de VOS vangen, video en fotomateriaal verzamelen/bewerken, social media plaatsen en communiceren met de organisatie. En naast deze taken, is het minstens zo belangrijk om elkaar te motiveren, elkaar scherp (en wakker) te houden en te helpen. En dat 24 uur lang.
Zeker op momenten dat er – snel – keuzes gemaakt moeten worden (bijv. als de VOS dichtbij is, als door file de route moet worden aangepast) komt het aan op teamwork. Dan wordt het belang van heldere onderling communiceren (geen ruis op de lijn, elkaar begrijpen, duidelijke taal) en van een modus om tot consensus komen (wie neemt de lead, hoe kom je tot één visie, wie en wanneer beslis je) ineens groot.
Ja, de conclusie is dat de 24 H2-challenge eigenlijk een ideale professionele leeromgeving is voor teams die beter willen samenwerken. Je leert elkaar in deze 24 uur beter kennen dan in 24 teamvergaderingen bij elkaar. En je leert hoe je – soms onder tijdsdruk en met vermoeidheid – met elkaar één richting in blijft gaan. Kortom, vergeet het vlotter vlotten bouwen en stap in een waterstofauto bij de volgende H2-challenge. En overtuig je baas met dit verhaal om het leergeld te sponsoren.